flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЛИСТИ БЕЗ ЕЦП (ЕЛЕКТРОННОГО ЦИФРОВОГО ПІДПИСУ) РЕЄСТРУВАТИСЯ НЕ БУДУТЬ!

05 грудня 2018, 14:08

        У зв’язку із надходженням на офіційну адресу електронної пошти Козівського районного суду Тернопільської області великої кількості листів (в тому числі у справах, які перебувають у провадженні суддів нашого суду), без накладення електронного цифрового підпису на такі, що унеможливлює ідентифікацію авторів таких листів, керівництвом суду було прийнято рішення не брати до уваги інформацію, яка надходить до суду у такий спосіб, зважаючи на наступне.

        Відносини, що виникають у процесі створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення електронних документів регулюються численними законодавчими актами, зокрема, але не виключно, Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг».

         При цьому, ч.1 ст.5 вказаного закону встановлено, що електронний документ – документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа.

        Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис».

       Створення електронного документа завершується накладанням електронного підпису, який може використовуватися для ідентифікації автора електронного документа (ст.6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

        При цьому, згідно з п.4.2. Інструкції про порядок роботи з електронною поштою в Державній судовій адміністрації України, територіальних управліннях державної судової адміністрації, апеляційних та місцевих судах загальної юрисдикції, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України №141 від 25.12.2007 року (надалі – Інструкція), після запровадження електронних цифрових підписів, листи, отримані з невірним електронним цифровим підписом, вважаються недійсними.

        Крім того, п.4.5. цієї Інструкції встановлено, що обробці та реєстрації не підлягають електронні листи, в яких, серед іншого, зворотна адреса невідома та в тексті листа відсутній підпис, за яким можливо ідентифікувати відправника.

        Таким чином, інформація у виді електронних даних, яка надходить та буде надходити на офіційну адресу електронної пошти Козівського районного суду Тернопільської області без накладення електронного цифрового підпису та за відсутності мінімального обсягу обов’язкових реєстраційних реквізитів (п.4.5. згаданої Інструкції), не може братися судом до уваги як електронний документ і не підлягає подальшій обробці та реєстрації.