flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги виборців!

20 жовтня 2020, 17:41

До уваги виборців!

            Виборчі права громадян належать до найважливіших прав і свобод людини, що гарантуються державою. Кожен громадянин України має право взяти участь у виборах, а підставою для реалізації виборцем права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

            У разі порушення такого права аби захистити свої виборчі права шляхом уточнення списків виборців, у тому числі включення або виключення зі списку себе чи інших осіб, виборець може звернутися до суду з адміністративним позовом, у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (далі КАС України).

            Відповідно до статті 274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі, такий позов розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії, і позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

            Варто зазначити, що позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. А рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

            З метою забезпечення подачі та розгляду адміністративних позовів, пов’язаних з виборчим процесом, у Козівському  районному суді Тернопільської області встановлено чергування судді та працівників апарату суду.